środa, 15 maja 2013

Penne w sosie śmietanowo-grzybowym

Przeglądając ten blog, można chyba bez wahania  stwierdzić, że jestem od niedawna wielką miłośniczką makaronu, w każdej niemalże formie. Tym razem prezentuję przepis na makaron penne z sosem grzybowym. Jest to dość ciężkie i sycące danie, a powoduje to śmietana, grzyby i jeszcze do tego serek mascarpone. Jednak smak pozwala zapomnieć o ilości kalorii pochłanianych podczas jedzenia :)




Składniki:

  • Makaron penne
  • 100 g grzybów (ja użyłam podgrzybków ususzonych w zeszłym roku)
  • 300 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 12% (najlepiej słodka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 80 g parmezanu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz
  • 1 filet z kurczaka
  • oliwa z oliwek




Grzyby namoczyłam i podsmażyłam z posiekaną cebulą, po chwili dodałam pokrojone w małe kawałki pieczarki i wszystko razem smażyłam przez kilka minut. Następnie dodałam posiekany ząbek czosnku.
Całość zalałam śmietaną i serkiem mascarpone i poddusiłam razem przez kilka minut doprawiając do smaku. Uwaga... Można łatwo przesolić :). Następnie wsypałam starty parmezan.
Osobno usmażyłam kurczaka, którego nie dodawałam jednak do duszącej się potrawy, ponieważ miałam mieć gościa nie jedzącego mięsa. Można jednak wszystko połączyć razem.
Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie.




Smacznego!

sobota, 11 maja 2013

Sałatka brokułowa




 Przepis prosty i nieskomplikowany, za to efekt końcowy bardzo smaczny :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek
  • 4 jajka


Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • mała śmietana
  • 4 ząbki czosnku

Brokuł podgotować, jajka ugotować na twardo. Rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, brokuł podzielić na małe różyczki, jajko pokroić w większą kostkę, szczypiorek posiekać. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Składniki sosu wymieszać wraz z przeciśniętym czosnkiem, dodać do sałatki.